Pilot projekt – Sistem pametne zelene javne rasvjete u Gradu Splitu

From MyWiki
Jump to: navigation, search

Pilot projekt modernizacije dijela javne rasvjete u Splitu na području GK Bačvice odnosi se na 79 rasvjetnih mjesta koja pokrivaju površinu od 17.920 m². U tu svrhu definirano je korištenje 82 Smart LED svjetiljke za cestovnu rasvjetu uparenih sa 82 adresabilna kontrolera za centralno upravljanje i prikupljanje podataka putem GSM mreže za svaku svjetiljku posebno.

Adresabilni kontroler za centralno upravljanje najvažniji je dio opreme jer je ušteda sa ugrađenim i do 40% veća u odnosu ako nije ugrađen. Također za njegovu ugradnju nije potrebna dodatna oprema u elektro-ormarima preko kojih se vrši napajanje sustava javne rasvjete. Ono što je potrebno naglasiti da bi se ova vrsta opreme mogla ugraditi i u bilo koju postojeću vrstu svjetiljke. Rezultat korištenja ove tehnologije je smanjenje C0₂ od 11,5 tona godišnje u odnosu na sadašnje rješenje odnosno 48800 kWh ili cca 32000 kn godišnje uštede u odnosu na sadašnje rješenje.

Računalna aplikacija za upravljanje novim sustavom javne rasvjete ima mogućnost pristupa putem weba na računalima, tabletima ili pametnim telefonima. Način rada može se prilagoditi za svaki zahtjev korisnika pojedinačno. Na primjer, ovisno o količini prometa na ulici, tipu vremenskih uvjeta, itd. Moguće je osigurati različit intenzitet svjetline rasvjete i prilagoditi program paljenja javne rasvjete za cijelu godinu unaprijed (za svaki od 365 dana).

Interaktivna karta s točno određenim lokacijom za svaku svjetiljku može implementirati s postojećim GIS programskim rješenjem koji se koristi u Gradu Splitu. Sustav ima točno mjerenje potrošnje (pogreška manje od 2%) za cijeli sustav, odabrani dio ili svaku svjetiljku zasebno, pregled kvarova za svaku žarulju kako bi se smanjili troškovi održavanja. Sustav daje pregled kroz grafikone i dijagrame količine svjetlosti te potrošnje.

Svaka svjetiljka ima dvosmjernu komunikaciju sa sustavom te automatsko otkrivanje zemljopisnog položaja iste zbog podešavanja uključenja / isključivanja sustava ovisno o izlasku / zalasku sunca. Pouzdan sustav komunikacije koji se temelji na GPRS komunikaciji s velikim otporom na smetnje Nema dodatnih troškova ulaganja u nove verzije aplikacije, omogućava automatsku nadogradnju, ima izrazito visoku sigurnost i pohranu podataka.

Podaci prikupljeni tijekom jedne godine rada sustava bit će korišteni u kreiranju energetske politike Grada Splita posebno u daljnjoj modernizaciji cjelokupnog sustava javne rasvjete.

Croazia3.jpg