Energia kávézó a lakosság számára

From MyWiki
Jump to: navigation, search

Az Energy Café rendezvénysorozat végigkíséri a CitiEnGov projekt életciklusát. Különböző célcsoportok kerülnek meghívásra és kapnak naprakész információt energiához kapcsolódó kérdésekről.

A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat az Interreg Central Europe Program keretében megvalósuló “CitEnGov” című, CE496 számú projektjéhez kapcsolódóan Energy Café rendezvényt tartott. A rendezvény egy hosszabb sorozat első állomásaként valósult meg a debreceni Svetits Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium 7. B osztályában, ahol a legifjabb korosztály számára rendhagyó osztályfőnöki órára került sor. A gyerekek interaktív módon ismerkedtek meg a projekt célkitűzéseivel és korosztály specifikus információt kaptak az energia-, és környezettudatos életmódról.

Érdekes, gyakorlati példákat hoztak fel a megyei önkormányzat előadói, akik olyan kézzelfogható dolgokra hívták fel a figyelmet, mint például a nemrég az iskolában történő nyílászárók cseréje, ami által sokkal hatékonyabb és olcsóbb a termek fűtése, melegen tartása. A gyerekek a megszerzett tudásukat rögvest is kipróbálhatták, hiszen teszteket töltöttek ki, amelyeket ott a helyszínen közösen ki is értékeltek az előadókkal. A szemléletformáló rendhagyó osztályfőnöki óra sikeres volt. A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat szakemberei a jövő évben is több hasonló alkalommal igyekeznek minél szélesebb körben átadni a Föld klímájával, annak kedvező vagy hátrányos változásaival és a tudatos energiagazdálkodással, valamint a bennünket körülvevő környezettel kapcsolatos ismereteket a gyerekeknek is.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1800134296921795&id=1613553698913190


2017. március 10-én tartottuk meg Energia Café elnevezésű rendezvényünket, melyre közel 25 társasház közös képviselője látogatott el. A rendezvény keretében bemutatásra került a GINOP-8.4.1/A-17 Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitelprogramban rejlő lehetőség. A GINOP-8.4.1/A-17 programban közel 105,2 milliárd forint forrás elérhető, mely forrást 2017. április 24-től folyamatosan lehet lehívni. A rendezvény egyik kiemelt célja, hogy ebből a forrásból minél több Hajdú-Bihar megyei társasház és lakásszövetkezet tudjon részesülni.

https://www.lenergia.hu/energia-cafe-avagy-lakossagi-energiahatekonysagi-hitelprogram-tarsashazak-reszere-0


A CitiEnGov projekthez kapcsolódóan 10 hajdúböszörményi háztartást vontunk be, akiknél folyamatosan figyeljük és elemezzük az energiafelhasználási szokásokat és fogyasztási adatokat. Ezen háztartások – illetve minden egyéb érdeklődő részére – Energy Café-t szerveztünk, ahol a következő témakörökkel ismerkedhettek meg a résztvevők:

  • energiapazarló fogyasztói szokások
  • energiatakarékos megoldások a hétköznapokra
  • megújuló energiákhoz kapcsolódó lehetőségek
  • környezetvédelem energiatakarékossággal
  • energetikai korszerűsítéshez kapcsolódó 0%-os lakossági hitellehetőségek

Az eseményen kérdezhettek az érdeklődők illetve energetikus szakember segítségével végezhettek kalkulációt az energetika korszerűsítési lehetőségekre vonatkozóan.

A rendezvényről készült képek és hír linkje:

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1711409848929559&id=1041465049257379